Iohannis POATE REFUZA RÂZÂND nominalizările la Transporturi și Dezvoltare. Jurnalistul Doru Bușcu explică schema de BLOCARE a Guvernului Dăncilă

Iohannis POATE REFUZA RÂZÂND nominalizările la Transporturi și Dezvoltare. Jurnalistul Doru Bușcu explică schema de BLOCARE a Guvernului Dăncilă
Publicat: 21/11/2018, 16:33

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova și ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu s-ar fi întâlnit, în urmă cu câteva zile, cu intermediari ai președintelui Klaus Iohannis, concluzia întrevederii fiind ca cei doi să nu-și dea demisiile din funcții, potrivit jurnalistului Doru Bușcu.

„Pe surse, am aflat că a fost o întâlnire între interpuși ai domnului Iohannis sau intermediari și cei doi miniștri care acum sunt în funcție, și anume Lucian Șova de la Transporturi și Paul Stănescu de la Dezvoltare. Concluzia întâlnirii a fost că ei vor rămâne pe funcție, ca dovadă, să spunem, intermediară a acestui fapt, este refuzul celor doi de a pleca și omisiunea a lui Iohannis de a-i revoca. Astăzi, când a anunțat miniștrii care sunt revocați nu i-a menționat pe cei doi. Care este situația? Dacă, de exemplu – mâine sau poimâine, sau când se hotărăște – PSD vrea să numească un nou ministru, să facă o nouă propunere la Ministerul Dezvoltării și o nouă propunere la Ministerul Transporturilor, câtă vreme oamenii ăștia nu-și dau demisia, câtă vreme ei există în poziția legală de ministru, aceste nominalizări pot fi refuzate râzând de președintele Iohannis,” a explicat pentru Mediafax, Doru Bușcu.

Acesta a precizat că schema este blocarea funcționării complete a Guvernului, prin persistența pe post a celor doi miniștri, iar în acest fel, se blochează, de fapt, numirea unora noi.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că nu este de acord cu propunerile formulate de PSD la Transporturi și Dezvoltare, respectiv Lia Olguța Vasilescu și Ilan Laufer, pe motiv că aceștia sunt nepotriviți. Printre decretele de revocare semnate de șeful statului nu se află cele pentru aceste două portofolii.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean confirmă, din punct de vedere tehnic și juridic, teoria susținută de jurnalistul Doru Bușcu. El a explicat pentru Mediafax că și propunerea Olguței Vasilescu la Ministerul Dezvoltării ar putea fi refuzată de președintele Klaus Iohannis.

„Probabil mâine (miercuri – n.r.) vor trimite o propunere din nou de revocare și de numire a unei alte persoane în funcția de ministru. Suntem din nouîn situația de primă propunere(a Olguței Vasilescu în funcția de ministru al Dezvoltării – n.r.). Și atunci sigur că nu putem spune că suntem într-un conflict juridic de natură constituțională. Dacă cineva va solicita – din cei care pot să solicite Curții Constituționale – să constate că este un conflict juridic prin faptul că președintele va refuzadin nounumirea persoanei respective în funcția de ministru, Curtea va da o decizie și vom vedea ce va spune Curtea”, a declarat Zegrean.

Acesta a explicat, tehnic, cum stau lucrurile.

„Suntem în situația în care președintelea refuzat revocareaministrului Transporturilor și a ministrului Dezvoltării, fără să motiveze de ce refuză, dar a motivat într-un cuvânt refuzul numirii celor doi miniștri, căsunt nepotriviți. Sigur că în spatele acestui cuvânt există documente, există informații, președintele are ceva în vedere când spune că sunt nepotriviți, nu ne-a spus de ce sunt nepotriviți.

Și atunci, întrebarea care s-ar putea pune ar fi, dacă sunt nepotriviți, sunt nepotriviți pentru acele ministere sau sunt nepotriviți pentru a fi miniștriîn general? Constituțional vorbind, Constituția vorbește despre numirea, deci formarea Guvernului și despre remaniere a Guvernului, în două articole: 85 și 103. Într-un loc spune

desemneazăo persoană pentru a îndeplini funcția de prim-ministru>, în alt loc spune 
numeșteGuvernul în  baza votului de încredere acordat de Parlament>. Deci președintele este cel careare deciziaîn ambele situații, atât la numire, cât și la remaniere.

Pentru că tot în Constituție, în articolul 85, alineatul 2, spune că în situație de remaniere sau de vacanță a postului, președintele revocă și numește unii membri ai Guvernului, la propunerea primului ministru, deci primul ministru doar arepropunerea, președintele aredecizia. Dacă președintele a decis să nu o numească, înseamnă că el nu vrea să o numească pe o anumită persoană în postul de ministru.”

Augustin Zegrean a făcut trimitere la o decizie din 2007 a Curții Constituționale, anterioară celei din 2008, care arată că „președintele nu are drept de veto, darpoate să cearăprimului ministru să schimbe, să renunțe la propunerea făcută și să facă o altă propunere”.

„Deci Curtea îi îndeamnă pe cei doi actori implicați în această activitatesă coopereze, să colaboreze, să discute. Cooperarea, colaborarea loială între instituțiile statuluieste necesară. Dacă cei doi ar fi vorbit înainte de a se face propunerea, probabil că nu s-ar fi ajuns în situația aceasta”, apreciază fostul președinte al CCR.

„Eu cred că, atâta vreme cât la Ministerul Dezvoltării postul esteîncă ocupat, nu se poate pune problema că ar fi a doua propunere. Probabil vor trimite o propunere din nou de revocare și de numire a unei alte persoane în funcția de ministru. Suntemdin nouîn situația de primă propunere. Și atunci sigur ca nu putem spune că suntem într-un conflict juridic de natură constituțională. (…) Părerea mea este cănu suntemîn situație de conflict și că președintelepoate să refuze din nou„, a afirmat Augustin Zegrean.

Vicepremierul Paul Stănescu a replicat, printr-un comunicat de presă, că Doru Bușcu face „jocurile murdare” ale unor PSD-iști.

„Am citit cu uimire declarațiile făcute aseară de Doru Bușcu… L-am întâlnit de câteva ori și mi-a făcut impresia unui jurnalist riguros și echidistant. Sincer, nu mă așteptam să intre în așa ceva și să facă jocurile murdare și disperate ale unor colegi de-ai mei de partid! Ar fi trebuit să știe că teoria colaboraționismului a fost o practică a sovieticilor… și, totuși, suntem în 2018, nu în anii ꞌ50… E absolut penibil și jenant!”, a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a...